Белы дэльфін

Матэрыял з Вікіпедыі - вольнай энцыклапедыі
Перайсці да навігацыі Перайсці да пошуку
Белы дэльфін
DELFIN DEL ORINOCO2.JPG
Белы дэльфін, які выскоквае з вады
Tucuxi size.svg
У параўнанні з чалавекам
Навуковая класіфікацыя
прамежкавыя рангі
Дамен:
Царства:
Падцарства:
Без рангу:
Падтып:
Інфратып:
Надклас:
Клада:
Падклас:
Клада:
Інфраклас:
Надатрад:
Грандатрад:
Падатрад:
Інфраатрад:
Парватрад:
Клада:
Надсямейства:
Сямейства:
Выгляд:
Белы дэльфін
Міжнародная навуковая назва
Sotalia fluviatilis ( Gervais & Deville , 1853 )
Арэал
малюнак
Распаўсюджванне белага дэльфіна (заштрыхавана) і гвіянскага дэльфіна (суцэльным колерам)
Ахоўны статус

Белы дэльфін , або рачная саталія , або амазонская саталія [1] , або амазонскі дэльфін [2] ( лац. Sotalia fluviatilis ), таксама званы bufeo gris або bufeo negro (абодва гэтыя назвы распаўсюджаныя ў Перу), - выгляд дэльфінавых , які сустракаецца ў рэках басейна Амазонкі. Слова «тукушы» (англ.: «tucuxi», вымаўляецца [tu: ku:∫i]) запазычана з моў тупі і ў цяперашні час выкарыстоўваецца ў якасці гутарковай назвы гэтага віду. Нягледзячы на ​​тое, што белы дэльфін насяляе ў месцах распаўсюджвання сапраўдных рачных дэльфінаў, такіх як амазонскі дэльфін , генетычна ён не з'яўляецца іх блізкім сваяком і ставіцца да "марскога" сямейства дэльфінавых. Вонкава белы дэльфін нагадвае афаліну . Аднак ён досыць адрозніваецца і ад афаліны, і ад іншых бутэльканосых дэльфінаў, каб быць вылучаным ва ўласны род Sotalia . Некаторы час за белага дэльфіна памылкова прымалі яшчэ адзін від дэльфіна, які жыве ў прыбярэжных водах і рачных вусцях таго ж рэгіёну, але зараз гэтыя жывёлы выдзелены ў асобны выгляд Sotalia guianensis (гвіянскі дэльфін; вогнішча, англ. costero ).

Знешні выгляд

Часта паказваецца, што белы дэльфін знешне падобны на афаліну . Аднак белы дэльфін звычайна драбней, ён дарастае толькі да 150 см. Спіна і бакі гэтага дэльфіна - светлага блакітна-шэрага колеру. Бруха нашмат святлей, часта ружаватае. Спінны плаўнік звычайна злёгку кручкаваты. Рыла добра прыкметна, сярэдняй даўжыні. На кожнай са сківіц па 26-36 пар зубоў.

Таксанамія

Белы дэльфін як від Sotalia fluviatilis быў апісаны ў 1853, яго бліжэйшы сваяк гвіянскі дэльфін ( Sotalia guianensis ) — у 1864. Гэтыя два віды некаторы час разглядаліся як падвіды або марская і прэснаводная варыяцыі аднаго віду [3] . Пазней былі выяўлены істотныя марфалагічныя [4] і генетычныя [5] [6] адрозненні паміж імі, што дазволіла лічыць іх самастойнымі відамі [7] .

Арэал

Белы дэльфін сустракаецца ў Амазонцы практычна па ўсёй яе плыні, а таксама ў шматлікіх прытоках гэтай ракі, гэта значыць на тэрыторыі Бразіліі , Перу , у паўднёва-ўсходняй Калумбіі і ва ўсходняй частцы Эквадора . Мноства асобін дэльфінаў назіраецца і далей на поўначы, у рацэ Арынока , аднак пакуль не ясна, да якога віду - белы дэльфін або гвінейскі - адносяцца гэтыя дэльфіны.

Паводзіны

Белыя дэльфіны трымаюцца невялікімі статкамі па 10-15 асобін, плаваюць заўсёды згуртаванымі статкамі. Гэта прымушае меркаваць наяўнасць у белых дэльфінаў высокаразвітых статкавых / Стайн паводзін. Гэтыя дэльфіны актыўныя, любяць выскокваць з вады, куляцца, падскокваць над воднай паверхняй, біць па вадзе хвастом. Аднак яны не любяць набліжацца да лодак.

Могуць паляваць сумесна з іншымі рачнымі дэльфінамі. Сілкуюцца шматлікімі выглядамі рыб. Жывуць да 35 год.

Ахова выгляду

Белыя дэльфіны эндэмічных для вышэйпаказанага рэгіёну. Хоць дакладных падлікаў іх колькасці яшчэ не рабілася, відавочна, што белыя дэльфіны дастаткова шматлікія. Істотнай пагрозай для іх з'яўляюцца рыбалоўныя сеткі. Таксама ў басейне Амазонкі адзначаюцца выпадкі наўмыснага палявання на белых дэльфінаў дзеля іх мяса. Таксама адной з пагроз для гэтага віду з'яўляецца забруджванне, у прыватнасці - забруджванне вады злучэннямі ртуці, якое выклікаецца распрацоўкай залатых радовішчаў.

У няволі белыя дэльфіны часта хварэюць і дрэнна прыручаюцца. Некалькі асобін белых дэльфінаў утрымлівалася ў няволі ў акварыумах Еўропы, але апошні з іх, Пака, памёр у 2009 годзе ў заапарку Мюнстэра .

Факты

Rio de Janeiro (RJ) - Brasao.svg

Белыя дэльфіны намаляваны на гербе Рыа-дэ-Жанейра .

Нататкі

  1. Сакалоў В. Е. Пяцімоўны слоўнік назваў жывёл. Млекакормячыя. Лацінская, руская, англійская, нямецкая, французская. / пад агульнай рэдакцыяй акад. В. Я. Сакалова. - М .: Рус. яз., 1984. - С. 116. - 352 с. - 10 000 экз.
  2. Поўная ілюстраваная энцыклапедыя. «Млекакормячыя» Кн. 2 = The New Encyclopedia of Mammals / пад рэд. Д. Макдональда . - М .: Амега, 2007. - С. 469. - 3000 экз. - ISBN 978-5-465-01346-8 .
  3. Borobia, M., S. Siciliano, L. Lodi, and W. Hoek. Distribution of the South American delphin Sotalia fluviatilis (англ.) // Canadian Journal of Zoology: journal. - 1991. - Vol. 69 , no. 4 . - P. 1024-1039 . - doi : 10.1139/z91-148 .
  4. Monteiro-Filho, ELDA, L. Rabello-Monteiro, and SFD Reis. Лепшая структура і велічыня divergence ў dolphins of genus Sotalia : Morphometric tridimensional analysis (англ.) // Journal of Mammalogy (англ.) : journal. - 2008. - Vol. 83 . - P. 125-134 . - doi : 10.1644/1545-1542(2002)083<0125:SSASDI>2.0.CO;2 .
  5. Кунха, HA, VMF da Silva, J. Lailson-Brito Jr., MCO Santos, PAC Flores, AR Martin, AF Azevedo, ABL Fragoso, RC Zanelatto, і AM Solé-Cava. Riverine and marine ecotypes of Sotalia delphin are different species (англ.) // Marine Biology : journal. - 2005. - Vol. 148 , no. 2 . - P. 449-457 . — doi : 10.1007/s00227-005-0078-2 .
  6. Caballero, S., F. Trujillo, JA Vianna, H. Barrios-Garrido, MG Montiel, S. Beltrán-Pedreros, M. Marmontel, MC Santos, MR Rossi-Santos, FR Santos, і CS Baker. Такаснай статуі чалавека Соталя: тыпы ўзроўню раўнінгу для "тукуxi" ( Sotalia fluviatilis ) і "costero" ( Sotalia guianensis ) dolphins (англ.) // Marine Mammal Science : journal. - 2007. - Vol. 23 , no. 2 . - P. 358-386 . — doi : 10.1111/j.1748-7692.2007.00110.x .
  7. Sotalia fluviatilis (Gervais & Deville, 1853) (англ.) . IUCN Red List of Threatened Species . Дата абарачэння: 25 мая 2013.

Спасылкі