Яхідныя

Матэрыял з Вікіпедыі - вольнай энцыклапедыі
Перайсці да навігацыі Перайсці да пошуку
Яхідныя
Wild shortbeak echidna.jpg
Навуковая класіфікацыя
прамежкавыя рангі
Дамен:
Царства:
Падцарства:
Без рангу:
Падтып:
Інфратып:
Надклас:
Клада:
Падклас:
Сямейства:
Яхідныя
Міжнародная навуковая назва
Tachyglossidae Gill , 1872
Роды

Яхідныя [1] ( лац .: Tachyglossidae ) — сямейства млекакормячых з атрада аднапраходных (акрамя яхіднавых, у гэты атрад уваходзіць качканосы ). Сямейства змяшчае тры роды, з іх адзін вымерлы. Сучасны арэал сямейства ўключае: Аўстралію , Новую Гвінею і выспы ў праліве Баса .

Аналіз поўных геномаў паказвае, што продкі яйцакладучых млекакормячых аддзяліліся ад продкаў плацэнтарных і сумчатых прыкладна 187 млн ​​гадоў таму, а продкі качканосавых і яхіднавых падзяліліся 55 млн гадоў таму [2] .

Назва

Назва дадзенага сысуна ўзыходзіць да ст.-грэч. ἔχιδνα — «змяя» [3] .

Агульныя звесткі

Яхідныя падобныя на невялікага дзікабраза , бо пакрытыя грубай поўсцю і іголкамі. Максімальная даўжыня цела складае прыблізна 30 см. Маса вар'іруецца ў межах двух-трох кілаграмаў [4] .

Галава маленькая і вузкая, завяршаецца дзюбай-хобатам, які дасягае 7,5 см. У яхідны няма зубоў , рот маленькі. Аснову рацыёну складаюць тэрміты і мурашкі , якіх яхідныя ловяць сваёй доўгай клейкай мовай, а таксама іншыя небуйныя бесхрыбтовыя , якіх яхідныя раздушваюць у роце, прыціскаючы мовай да неба [4] .

Канечнасці яхідныя кароткія і даволі моцныя, з магутнымі плоскімі кіпцюрамі, дзякуючы чаму яны могуць добра капаць. На задніх лапах маецца адзін асабліва доўгі кіпцюр, ім жывёла свярбіць і пазбаўляецца ад паразітаў [4] .

Цела цалкам пакрыта цвёрдай поўсцю бурага або чорнага колеру, на пысе і лапах яна карацей. Цела раўнамерна абсыпана полымі іголкамі даўжынёй да шасці сантыметраў, іголкі звычайна жоўтыя, часам чорныя на канцах [4] .

Мех і іголкі яхідныя

Паводзіны і лад жыцця

Яхідна, якая будуе ахоўную нару

Большую частку года, за выключэннем шлюбнага сезона зімой, яхідныя жывуць у адзіночку. Кожная асобіна ахоўвае сваю тэрыторыю, на якой яна палюе. Яхідныя не маюць сталага сховішча. Яхідныя добра плаваюць і перасякаюць буйныя вадаёмы . У неспрыяльных умовах могуць упасці ў спячку [4] .

У яхідны востры зрок, і яны ў стане заўважаць найменшыя рухі вакол сябе. У выпадку якой-небудзь пагрозы яхідны хутка хаваюцца ў зарасніках ці ў расколінах скал. Пры адсутнасці такіх натуральных сховішчаў яхідны хутка закопваюцца ў зямлю, і на паверхні застаюцца толькі некалькі іголак. Калі ж мясцовасць адкрыта, а грунт цвёрды, то яхідныя проста згортваюцца ў шар, нагадваючы вожыка . Толькі нешматлікія драпежнікі спраўляюцца з такой абаронай: дасведчаныя сабакі дзінга і лісіцы могуць забіць дарослую яхідну, застаўшы яе на цвёрдай роўнай паверхні і атакуючы з боку бруха (шар, у які згортваецца яхідна, не поўны). Часам на маладых яхіднаў палююць і вараны .

Спарванне займае да гадзіны, адбываецца на баку. Самка яхідныя праз тры тыдні пасля сукуплення адкладае адно яйка з мяккай шкарлупінай вагой каля паўтара грамаў і размяшчае яго ў сваёй сумцы. "Наседжванне" доўжыцца дзесяць сутак. Пасля вытрашчаныя полуторасантиметровое дзіцяня гадуецца малаком , якое вылучаецца порамі на двух малочных палях (у аднапраходнай няма саскоў), і застаецца ў сумцы маці ад 45 да 55 сутак, пакуль у яго не пачынаюць расці іголкі. Пасля гэтага маці рые для дзіцяня нару, у якой пакідае яго, вяртаючыся кожныя 4-5 дзён для кармлення малаком. Такім чынам маладая яхідна апякуецца маці да дасягнення сямімесячнага ўзросту [4] .

Класіфікацыя

Сямейства яхіднавых уключае наступныя таксоны [5] :

Эвалюцыя

Шкілет яхідныя

У яхідны на «дзюбе» размешчана мноства электрарэцэптараў ; мяркуецца, што яны былі ўспадкаваны ад продкаў, якія вялі паўводны лад жыцця [6] .

Пагрозы і небяспекі

Адмоўны ўплыў на распаўсюд і колькасць яхіднаў аказваюць занесеныя чалавекам у іх месца пасялення драпежнікі . Вялікую небяспеку ўяўляе таксама скарачэнне традыцыйных месцаў пасялення, у сувязі з чым усе выгляды роду праехідна прызнаныя якія знаходзяцца пад пагрозай знікнення.

У культуры

  • Аўстралійская яхідна намалявана на шматлікіх аўстралійскіх паштовых марках, а таксама на манеце 5 аўстралійскіх цэнтаў.
  • У серыі гульняў на Sega Sonic the Hedgehog адзін з асноўных персанажаў Наклз з'яўляецца яхіднай.
  • У вэб-коміксе Exterminatus Now адным з асноўных персанажаў Лотар Хекс з'яўляецца яхіднай-кібаргам.
  • Другарадны персанаж у мультфільме « Легенды начных вартавых ».

Нататкі

  1. Сакалоў В. Е. Пяцімоўны слоўнік назваў жывёл. Млекакормячыя. Лацінская, руская, англійская, нямецкая, французская. / пад агульнай рэдакцыяй акад. В. Я. Сакалова. - М .: Рус. яз., 1984. - С. 9. - 352 с. - 10 000 экз.
  2. Yang Zhou et al. Platypus and echidna genomes reveal mammalian biology and evolution , 06 January 2021
  3. Фасмер М. Этымалагічны слоўнік рускай мовы. - Прагрэс. - М. , 1964-1973. - Т. 2. - С. 30.
  4. 1 2 3 4 5 6 Энцыклапедыя дзікіх жывёл Wildfauna.ru - Ехідна
  5. Wilson DE & Reeder DM (eds). Mammal Species of the World . - 3rd ed. - Johns Hopkins University Press [en] , 2005. - Vol. 1. - P. 743. - ISBN 0-8018-8221-4 . OCLC 62265494 .
  6. Phillips MJ, Bennett TH, Lee MS. (2009). Molecules, morphology, і ecology indicate a recent, amphibious ancestry for echidnas . PNAS. 106:17089-17094. doi : 10.1073/pnas.0904649106

Спасылкі