Звычайная грында

Матэрыял з Вікіпедыі - вольнай энцыклапедыі
Перайсці да навігацыі Перайсці да пошуку
Звычайная грында
Звычайная грында
Навуковая класіфікацыя
прамежкавыя рангі
Дамен:
Царства:
Падцарства:
Без рангу:
Падтып:
Інфратып:
Надклас:
Клада:
Падклас:
Клада:
Інфраклас:
Надатрад:
Грандатрад:
Падатрад:
Інфраатрад:
Парватрад:
Клада:
Надсямейства:
Сямейства:
Падсямейства:
Род:
Выгляд:
Звычайная грында
Міжнародная навуковая назва
Globicephala melas Traill , 1809
Сінонімы
  • Globicephala edwardii (Smith, 1834)
  • Globicephala leucosagmaphora Raynor, 1939
  • Globicephala melaena (Traill, 1809) [1]
Арэал
малюнак
Ахоўны статус

Звычайная Грында [2] , або Грында [3] , або паўночная Грында [2] , або чорная Грында [2] , або чорны дэльфін [2] , або шароголовый дэльфін [3] [2] , або круглоголовые кіт [2] ( лац. Globicephala melas), - марское млекакормячых з роду Грынды (Globicephala) сямейства дельфиновых (Delphinidae).

Знешні выгляд

Шкілет звычайнай грынды

Найбольш характэрнай рысай звычайных грынд з'яўляецца вялікая галава, якая мае форму дыні. Такая форма з'яўляецца не адразу пасля нараджэння, а толькі пасля палавога паспявання. Афарбоўка ў асноўным чорны, з шэрым плямай седлападобнай формы за спінным плаўніком. Даўжыня цела самцоў можа дасягаць 8,5 м, у сярэднім складае 6 м; маса да 3800 кг. Самкі меншыя па памерах: максімальная даўжыня цела 6 м, сярэдняя - 4,8 м, маса - да 1 800 кг.

Паводзіны

Звычайныя грынды - сацыяльныя жывёлы, якія жывуць у зграях. Такія зграі ўключаюць ад 10 да 50 жывёл, часам больш за 1 000. Самак, як правіла, больш, паколькі самцы маюць высокі ўзровень смяротнасці, і пакідаюць зграю, як толькі дасягаюць палавой сталасці.

Грынды з'яўляюцца качавымі жывёламі, перамяшчаючыся на вялікіх плошчах на працягу ўсяго года. Гэтыя перасоўванні гуляюць розную ролю, напрыклад, для здабычы сілкавання.

Для зносін паміж сабой звычайныя грынды выкарыстоўваюць мову гукаў . Гэтыя сігналы даволі простыя падчас адпачынку, аднак пры набліжэнні небяспекі ці ахвяры гукі становяцца больш складанымі. Гукі таксама выкарыстоўваюцца жывёламі пры рэхалакацыі , якая дазваляе кітам арыентавацца ў прасторы.

Сілкаванне

Звычайныя грынды - пажадлівыя жывёлы. Сілкуюцца ў асноўным малюскамі і рыбай, і з'ядаюць каля 34 кг ежы ў дзень. Любімай ежай з'яўляюцца кальмары , а таксама розныя віды рыб - трэска , скумбрыя , селядзец .

Размнажэнне

Спарванне адбываецца паміж чальцамі зграі. Падчас заляцанні самцы паводзяць сябе агрэсіўна сябар з сябрам, сутыкаюцца галовамі на вялікай хуткасці. Палігамны выгляд.

Спарванне можа адбывацца ў любую пару года, але пік шлюбнага сезону прыпадае на перыяд з красавіка па чэрвень. Самкі здольныя размнажацца з 6 гадоў. Самцы дасягаюць палавой сталасці нашмат пазней - у 12 гадоў. Цяжарнасць доўжыцца 16 месяцаў, нараджаецца 1 дзіцяня. Маса нованароджанага каля 100 кг, даўжыня цела - каля 1,8 м. Адлучэнне ад грудзей адбываецца ва ўзросце 23-27 месяцаў. Пасля гэтага самка здольная нараджаць толькі праз 4 гады.

Максімальная працягласць жыцця ў самак складае 59 гадоў, у самцоў - 46 гадоў.

Распаўсюджванне

Звычайныя грынды распаўсюджаныя ва ўмераных і прыпалярных зонах. Яны сустракаюцца на вялікай глыбіні або ў прыбярэжных водах паўночнай часткі Атлантычнага акіяна , уключаючы Міжземнае і Паўночнае мора . Раней былі знойдзены ў паўночна-заходняй частцы Ціхага акіяна , дзе зараз, верагодна, адсутнічаюць. Вакол Антарктыкі звычайныя грынды пранікаюць далёка на поўдзень, часам да 68° паўднёвай шыраты [1] .

Ахоўны статус

Даследаванні, праведзеныя ў 1987 і 1989 гадах , паказалі, што ў цэнтральнай і паўночна-ўсходняй частцы Атлантыкі знаходзіцца каля 750 000 звычайных грынд, у паўночна-ўсходняй частцы - каля 200 000. Вакол Антарктыкі колькасць грынд ацэньваецца прыблізна ў 31. Якія-небудзь сведчанні аб глабальнай змене колькасці гэтага віду адсутнічаюць.

Промысел звычайных грынд ажыццяўляецца на Фарэрскіх выспах і ў Грэнландыі . І хоць промысел ажыццяўляецца з 9 стагоддзя, ён не выклікаў зніжэння колькасці жывёл, як гэта адбылося на Ньюфаўндлендзе . Сярэднегадавы ўлоў на Фарэрскіх выспах ацэньваецца прыблізна ў 850 асобін.

Нататкі

  1. 1 2 Globicephala melas (англ.) . IUCN Red List of Threatened Species .
  2. 1 2 3 4 5 6 Сакалоў В. Е. Пяцімоўны слоўнік назваў жывёл. Млекакормячыя. Лацінская, руская, англійская, нямецкая, французская. / пад агульнай рэдакцыяй акад. В. Я. Сакалова. - М .: Рус. яз., 1984. - С. 113. - 352 с. - 10 000 экз.
  3. 1 2 Млекакормячыя. Вялікі энцыклапедычны слоўнік / навук. рэд. д. б. н. І. Я. Паўлінаў . - М .: ACT, 1999. - С. 64. - 416 с. - ISBN 5-237-03132-3 .

Спасылкі