Зубатыя кіты

Матэрыял з Вікіпедыі - вольнай энцыклапедыі
Перайсці да навігацыі Перайсці да пошуку
Зубатыя кіты
True's beaked whale.jpg
Рамнезубы Тру
Mother and baby sperm whale.jpg
Кашалоты
Killerwhales jumping.jpg
Касаткі
Inia-2.jpg
Амазонскі дэльфін
Навуковая класіфікацыя
прамежкавыя рангі
Дамен:
Царства:
Падцарства:
Без рангу:
Падтып:
Інфратып:
Надклас:
Клада:
Падклас:
Клада:
Інфраклас:
Надатрад:
Грандатрад:
Падатрад:
Інфраатрад:
Парватрад:
Зубатыя кіты
Міжнародная навуковая назва
Odontoceti Flower , 1867
Сямействы

Зубатыя кіты [1] ( лац .: Odontoceti ) — адзін з двух сучасных парватрадаў кітападобных . У адрозненне ад вусатых кітоў на іх сківіцах маюцца зубы . Зубатыя кіты з'яўляюцца пажадлівымі жывёламі і сілкуюцца пераважна рыбай , галаваногія і ў некаторых выпадках марскімі сысунамі .

Анатомія

Большасць зубатых кітоў па памеры (даўжыня цела ад 1,2 м да 20 м [2] ) значна саступае вусатым (бяззубым) кітам . Толькі кашалот можа параўнацца з імі сваёй велічынёй. Астатнія віды лічацца малымі ці сярэднімі кітамі. Яшчэ адным адрозненнем з'яўляецца тое, што ў зубатых кітоў толькі адна насавая адтуліна, адкрыванае на цемры. Ніжнія сківіцы карацей чэрапа і спераду зрошчаны. Добра развіты слых, гукавая сігналізацыя і галасавы орган, звязаны з насавым каналам [2] .

Зубы ў асобных відаў развіты ў рознай ступені. У большасці іх даволі шмат, напрыклад, каля ста, як у некаторых дэльфінаў ; у залежнасці ад выгляду маюць ад 1 да 240 зубоў [2] . У нарвала , аднак, зубная сістэма мае толькі два разца, з якіх левы развіваецца ў бівень, які высоўваецца са сківіцы ў гарызантальным кірунку. У маладых нарвалаў, акрамя разцоў, у верхняй сківіцы з'яўляюцца два невялікіх пярэдніх зуба і па адным карэнным, але з часам яны выпадаюць. На ніжняй сківіцы зубоў ніколі не бывае [3] .

У амаль бяззубых самцоў дзюбрылых кітоў зубы маюць вельмі экзатычную форму.

Паводзіны

Дыяграма, якая паказвае генерацыю, распаўсюджванне і прыём гуку зубатымі кітамі
Анімацыя, якая дэманструе прынцып працы рэхалакацыі зубатых кітоў

Большасць зубатых кітоў з'яўляюцца выдатнымі і хуткімі плыўцамі. Меншыя віды часам плывуць па хвалях і любяць суправаджаць караблі. Асабліва часта ў гэтай ролі сустракаюцца дэльфіны, вядомыя сваімі акрабатычнымі скачкамі. У зубатых кітоў вялікую ролю для зносін гуляюць гукавыя сігналы. Акрамя шматлікіх пасвістванняў, службоўцаў для зносін паміж асобінамі, зубатыя кіты выдаюць гукі ўльтрагукавой частаты, якія служаць ім у ролі рэхалакатара . Пры паляванні гэтае шостае пачуццё мае для іх асабліва вялікае значэнне. Большасць зубатых кітоў жывуць у групах колькасцю ад двух-трох да некалькіх дзясяткаў звяроў. Гэтыя групы, у сваю чаргу, могуць на час аб'ядноўвацца з іншымі групамі і ствараць статкі ў некалькі тысяч кітоў. Зубатыя кіты здольныя да складаных сацыяльных адносін і дасягненняў. Пры паляванні на рыбныя зграі яны паказваюць высокаразвітую кааперацыю. У няволі некаторыя віды дэманструюць адметнае ўменне і гатоўнасць вучыцца, з-за чаго многія заолагі лічаць іх аднымі з найбольш разумных млекакормячых.

Класіфікацыя

Зубатыя кіты дзеляцца на наступныя сямейства:

Існуюць некалькі схем, па якіх сямействы зубатых кітоў аб'ядноўваюць у надсямейства. Адносна бясспрэчным з'яўляецца тое, што дэльфіны, марскія свінні і нарвалавыя блізка злучаны паміж сабой. Часам іх адносяць да надсямейства дэльфінападобных. Аднак аб'яднанне лаплатскіх, азёрных, гангскіх дэльфінаў і іній у надсямейства рачных дэльфінаў няправільнае. Хоць прадстаўнікі ўсіх гэтых сямействаў насяляюць у прэсных водах , яны ўзніклі і развіваліся незалежна адзін ад аднаго. Кашалотавыя і дзюбрылыя з'яўляюцца вельмі старажытнымі сямействамі зубатых кітоў і не з'яўляюцца блізкімі сваякамі ніводнаму іншаму сямейству.

Хотя традиционно зубатые киты рассматривались в качестве подотряда отряда китообразных (Cetacea), современные молекулярно-генетические и палеонтологические исследования свидетельствуют о том, что китообразные произошли от парнокопытных (Artiodactyla), которые оказались парафилетическим и, соответственно, искусственным и недопустимым с точки зрения кладистической систематики таксоном . У сувязі з гэтым быў уведзены новы атрад кітапарнакапытных (Cetartiodactyla), у межах якога кітападобныя сталі інфраатрадам, а іх былыя падатрады — парватрадамі ў складзе гэтага інфраатрада [4] [5] [6] [7] [8] . Паколькі таксон Artiodactyla мае даўжэйшую гісторыю ў параўнанні з Cetartiodactyla, некаторыя адмыслоўцы аддаюць перавагу захоўваць яго, але ў пашыраным аб'ёме, пры якім кітападобныя ставяцца да гэтага атрада [9] [10] .

Зубатыя кіты і чалавек

На кашалота доўгі час ішоў інтэнсіўны промысел (выкарыстоўваліся тлушч, спермацет , мяса [2] ). На сённяшні дзень паляванне дазволена толькі на некаторых дробных кітоў, такіх як грында , але большасць кітоў сутыкаюцца з пагрозай ад рыбалоўчых сетак, у якіх яны заблытваюцца і паміраюць, будучы не ў стане ўсплыць і глынуць паветра. Асабліва пры лоўлі тунца ў сетках гінуць тысячы дэльфінаў.

Небуйныя кіты - дэльфіны, касаткі ці бялухі - выкарыстоўваюцца ў атракцыёнах для турыстаў у дэльфінарах і акіянарыўмах, аднак яны патрабуюць вялікіх пляцаў для іх утрымання.

Галерэя

Нататкі

  1. Поўная ілюстраваная энцыклапедыя. «Млекакормячыя» Кн. 2 = The New Encyclopedia of Mammals / пад рэд. Д. Макдональда . - М .: Амега, 2007. - С. 475. - 3000 экз. - ISBN 978-5-465-01346-8 .
  2. 1 2 3 4 Зубатыя кіты // Казахстан. Нацыянальная энцыклапедыя . - Алматы: Қазақ энцыклапедыясы , 2005. - Т. II. - ISBN 9965-9746-3-2 .
  3. А. Брэм. Жыццё жывёл // Жыццё жывёл у апавяданнях і карцінах па А. Брэм, пад рэд. Б. М. Жыткова і Н. С. Дараватоўскага. т. 1. Млекакормячыя. Масква, СП "Слова", 1992
  4. Burgin CJ, Widness J., Upham NS Introduction to Illustrated Checklist of the Mammals of the World // Illustrated Checklist of the Mammals of the World (англ.) / ed. by Burgin CJ, Wilson DE, Mittermeier RA, Рынланд AB, Лахер TE, Сэхрэст В. — Lynx Edicions [en] , 2020. — P. 27. — ISBN 978-84-16728-36-7 .
  5. Geisler JH Cetartiodactyla (англ.) // Encyclopedia of Marine Mammals (Third Edition) / Bernd Würsig, JGM Thewissen, Kit M. Kovacs. - Academic Press , 2018. - P. 189-191 . - ISBN 978-0-12-804327-1 .
  6. Атрад Cetartiodactyla (англ.) у Сусветным рэестры марскіх відаў ( World Register of Marine Species ) (Праверана 14 лістапада 2020) .
  7. Cetartiodactyla (англ.) інфармацыя на сайце « Энцыклапедыя жыцця » (EOL) (Праверана 26 верасня 2020) .
  8. Cetartiodactyla (англ.) . IUCN . Дата абарачэння: 1 студзеня 2021.
  9. Groves C. , Grubb P. Ungulate Taxonomy (англ.) . - 2011. - P. 27-28. - 336 p. - ISBN 978-1-421-40093-8 .
  10. Artiodactyla (англ.) на сайце Нацыянальнага цэнтра біятэхналагічнай інфармацыі (NCBI). (Праверана 1 студзеня 2021) .