Качканос

Матэрыял з Вікіпедыі - вольнай энцыклапедыі
Перайсці да навігацыі Перайсці да пошуку
Качканос
Platypus.jpg
Навуковая класіфікацыя
прамежкавыя рангі
Дамен:
Царства:
Падцарства:
Без рангу:
Падтып:
Інфратып:
Надклас:
Клада:
Падклас:
Сямейства:
Род:
Качканосы ( Ornithorhynchus Blumenbach , 1800 )
Выгляд:
Качканос
Міжнародная навуковая назва
Ornithorhynchus anatinus ( Shaw , 1799 )
Сінонімы
  • Ornithorhynchus anatinus phoxinus Thomas, 1923
  • Ornithorhynchus anatinus triton Thomas, 1923
  • Ornithorhynchus brevirostris Ogilby, 1832
  • Ornithorhynchus crispus Macgillivray, 1827
  • Ornithorhynchus fuscus Péron, 1807
  • Ornithorhynchus laevis Macgillivray, 1827
  • Ornithorhynchus novaehollandiae Lacépčde, 1800
  • Ornithorhynchus paradoxus Blumenbach, 1800
  • Ornithorhynchus rufus Péron, 1807
  • Platypus anatinus Shaw, 1799 [1]
Арэал
малюнак
Ахоўны статус
Геахраналогія

Утканас [2] ( лац .: Ornithorhynchus anatinus ) — вадаплаўнае млекакормячае атрада аднапраходных , якое жыве ў Аўстраліі . Гэта адзіны сучасны прадстаўнік сямейства качканосавых (Ornithorhynchidae); разам з яхіднамі ўтварае атрад аднапраходнай (Monotremata) - млекакормячых, па шэрагу прыкмет якія нагадваюць рэптылій . Гэта ўнікальнае жывёла з'яўляецца адным з сімвалаў Аўстраліі; яно намалявана на рэверсе аўстралійскай манеты ў 20 цэнтаў .

Гісторыя вывучэння

Качканос быў адкрыты ў XVIII стагоддзі падчас каланізацыі Новага Паўднёвага Уэльса . У апублікаваным у 1802 годзе спісе жывёл гэтай калоніі згадваецца «жывёла-амфібія з роду кратоў» . Найбольш цікавая яго якасць - гэта тое, што яно валодае замест звычайнага рота качынай дзюбай, якія дазваляюць яму харчавацца ў глеі, як птушкам ».

Першая шкура качканоса была даслана ў Англію ў 1797 годзе. Яе выгляд спарадзіў разлютаваныя спрэчкі сярод навуковай грамадскасці. Спачатку шкуру палічылі вырабам нейкага таксідэрміста , які прышыў качыную дзюбу да шкуры звярка, падобнага на бабра . Рассеяць гэтае падазрэнне ўдалося Джорджу Шоу , які вывучыў пасылку і прыйшоў да высновы, што гэта не падробка (для гэтага Шоў нават надрэзаў шкуру ў пошуках шыўкоў). Узнікла пытанне, да якой групы жывёл аднесці качканоса. Ужо пасля таго, як ён атрымаў сваю навуковую назву, у Англію былі дастаўлены першыя звяркі, і высветлілася, што ў самкі качканоса няма бачных малочных залоз, затое гэта жывёла, падобна птушкам, мае клааку . Чвэрць стагоддзя навукоўцы не маглі вырашыць, куды аднесці качканоса - да млекакормячых , птушак , рэптылій ці нават да асобнага класа, пакуль у 1824 годзе нямецкі біёлаг Мекель не выявіў, што ў качканоса яшчэ ёсць малочныя залозы, а ў самкі корміць дзіцянятаў малаком . Тое, што качканосы адкладае яйкі , было даказана толькі ў 1884 годзе.

Заалагічнае імя гэтай дзіўнай жывёле даў у 1799 годзе англійскі натураліст Джордж Шоу - Platypus anatinus , ад ст.-грэч. πλατύς - шырокі, плоскі, πούς - лапа і лац. anatinus - качыны. У 1800 годзе Ёган-Фрыдрых Блуменбах, каб пазбегнуць аманіміі з родам жукоў-караедаў Platypus змяніў радавую назву на Ornithorhynchus , ад ст.-грэч. ὄρνις - птушка, ῥύγχος - дзюба. Абарыгены Аўстраліі ведалі качканоса пад многімі імёнамі, у тым ліку mallangong , boondaburra і tambreet . Раннія еўрапейскія перасяленцы называлі яго «качканос» (duckbill), «качкарот» (duckmole) і «вадзяны крот» (watermole). У цяперашні час у англійскай мове выкарыстоўваецца назва platypus . У рускай мове замацавалася назва «качканос».

Знешні выгляд

Качканос на малюнку XIX стагоддзя
Шкілет качканоса

Даўжыня цела качканоса 30-40 гл, хваста - 10-15 гл, важыць ён да 2 кг. Самцы прыкладна на траціну буйней самак. Цела ў качканоса прысадзістае, каротканогі; хвост уплощенный, падобны на хвост бабра , але пакрыты поўсцю, якая з узростам прыкметна радзее. У хвасце качканоса, як у тасманійскага д'ябла , адкладаюцца запасы тлушчу. Мех у яго густы, мяккі, звычайна цёмна-карычневы на спіне і рудаваты або шэры на бруху. Галава круглая. Наперадзе асабовы аддзел выцягнуты ў плоскую дзюбу даўжынёй каля 65 мм, шырынёй 50 мм. Дзюба не цвёрдая, як у птушак, а мяккая, пакрытая эластычнай голай скурай, якая нацягнута на дзве тонкія, доўгія, дугападобныя костачкі. Ротавая паражніна пашырана ў защечные мяшкі, у якіх падчас кармлення запасіцца ежа. Унізе ў падставы дзюбы самцы маюць спецыфічную залозу , якая прадуцыруе сакрэцыю з мускусным пахам. У маладых качканосаў маецца 8 зубоў , аднак яны нетрывалыя і хутка сціраюцца, змяняючыся арагавелыя пласцінкамі.

Лапы ў качканоса пяціпальцавыя, прыстасаваныя як для плавання, так і для капання зямлі. Плывальная перапонка на перадпакоях лапах выдаецца перад пальцамі, але можа падгінацца такім чынам, што кіпцюры апыняюцца выстаўленымі вонкі, ператвараючы плавальную канечнасць у капальную. Перапонкі на задніх лапах развіты нашмат слабей; для плавання качканосы выкарыстоўвае не заднія лапы, як іншыя паўводныя звяры, а пярэднія. Заднія лапы ў вадзе выступаюць у ролі руля, а хвост служыць стабілізатарам. Хада качканоса на сушы больш нагадвае хаду рэптыліі - ногі ён ставіць па баках цела.

Насавыя адтуліны ў яго адчыняюцца на верхнім боку дзюбы. Вушных ракавін няма. Вочы і вушныя адтуліны размешчаны ў жалабках па баках галавы. Калі жывёла нырае, краі гэтых жалабкоў, як і клапаны ноздраў, стульваюцца, так што пад вадой у яго не дзейнічаюць ні зрок, ні слых, ні нюх. Аднак скура дзюбы багатая нервовымі канчаткамі, і гэта забяспечвае качканосы не толькі высокаразвіты дотык, але і здольнасць да электролокации. Электрарэцэптары дзюбы могуць выяўляць слабыя электрычныя палі , якія ўзнікаюць, напрыклад, пры скарачэнні мускулатуры ракападобных , што дапамагае качканосу ў пошуках здабычы. Адшукваючы яе, качканосы падчас падводнага палявання бесперапынна водзіць галавой з боку ў бок.

Сістэмы органаў

Асаблівасці органаў пачуццяў

Качканосы - адзінае сысуна, якое мае развітую электрарэцэпцыю . Электрарэцэптары выяўлены таксама ў яхідны [3] , але выкарыстанне ёю электрарэцэпцыі наўрад ці гуляе важную ролю ў пошуках здабычы.

Асаблівасці метабалізму

У качканоса характэрна нізкі абмен рэчываў у параўнанні з іншымі млекакормячымі; нармальная тэмпература яго цела - усяго 32 °C. Аднак пры гэтым ён выдатна ўмее рэгуляваць тэмпературу цела. Так, знаходзячыся ў вадзе пры 5 ° C, качканосы можа на працягу некалькіх гадзін падтрымліваць нармальную тэмпературу цела за кошт павелічэння ўзроўню метабалізму больш чым у 3 разы.

Яд качканоса

Качканосы - адно з нямногіх атрутных млекакормячых (разам з некаторымі землярыйкамі і щелезубами , якія валодаюць таксічнай сліной, а таксама тоўстымі лоры - адзіным родам вядомых атрутных прыматаў).

У маладых качканосаў абодвух падлог на задніх лапах знаходзяцца зародкі рагавых шпор. У самак да падгадаванага ўзросту яны адпадаюць, а ў самцоў працягваюць расці, дасягаючы да моманту палавога паспявання 1,2-1,5 гл даўжыні. Кожная шпора звязана пратокай з сцегнавой залозай, якая падчас шлюбнага сезону выпрацоўвае складаны «кактэйль» з ядаў . Самцы выкарыстоўваюць шпоры падчас шлюбных паядынкаў. Яд качканоса можа забіць дзінга ці іншае некрупное жывёла. Для чалавека ён у цэлым не смяротны, аднак выклікае вельмі моцны боль, а на месцы ўколу развіваецца ацёк , які паступова распаўсюджваецца на ўсю канечнасць. Болевыя адчуванні ( гіпералгезія ) могуць працягвацца шмат дзён ці нават месяцаў.

У іншых яйцекладущих - яхідна - на задніх лапах таксама маюцца зачаткавыя шпоры, аднак яны не развіты і не атрутныя.

Рэпрадуктыўная сістэма

Репродуктивная система самца утконоса обычна для млекопитающих, за исключением того, что тестикулы у него находятся внутри тела, возле почек (низкая температура тела не препятствует сперматогенезу), а также присутствует раздвоенный (многоголовчатый) пенис , обычный у большинства примитивных млекопитающих отряда однопроходных (утконос, яхідна ) і атрада сумчатых (апосум , каала і іншыя).

Рэпрадуктыўная сістэма самкі адрозніваецца ад такой у плацентарных жывёл. Яе парныя яечнікі падобныя на яечнікі птушкі ці рэптыліі; функцыянуе толькі левы, правы недаразвіты і не вырабляе яйкаў.

Вызначэнне падлогі

У 2004 годзе навукоўцы з Аўстралійскага нацыянальнага універсітэта ў Канберы выявілі, што качканосы мае 10 палавых храмасом , а не дзве (XY), як большасць млекакормячых. Адпаведна, камбінацыя XXXXXXXXXX дае самку , а XYXYXYXYXY - самца . Усе палавыя храмасомы звязаны ў адзіны комплекс, які паводзіць сябе ў меёзе як адзінае цэлае. Таму ў самцоў утворацца народкі , якія маюць ланцужкі XXXXX і YYYYY. Калі народак XXXXX апладняе яйкаклетку, нараджаюцца качканосы жаночай падлогі, калі народак YYYYY - качканосы мужчынскага полу. Хоць храмасома качканоса X1 мае 11 генаў , якія выяўляюцца ва ўсіх X-храмасомах млекакормячых, а храмасома X5 мае ген , які называецца DMRT1 і сустракаецца ў Z-храмасоме ў птушак , з'яўляючыся ключавым полаўтваральных геном птушак, у цэлым геномныя даследаванні паказалі, што X-храмасом качканоса гамалагічныя Z-храмасоме птушак [4] . У качканоса не выяўлены ген SRY (ключавы ген вызначэння падлогі ў млекакормячых). Для яго характэрна няпоўная дозавая кампенсацыя , нядаўна апісаная ў птушак. Мабыць, механізм вызначэння падлогі качканоса падобны з ​​такім у яго яйцекладущих продкаў .

Лад жыцця і харчаванне

Качканосы — скрытная начная паўводная жывёла, якая насяляе берагі невялікіх рэк і стаялых вадаёмаў Усходняй Аўстраліі на шырокім арэале ад халодных плато Тасманіі і Аўстралійскіх Альпаў да дажджавых лясоў прыбярэжнага Квінсленда . На поўначы яго арэал даходзіць да паўвострава Кейп-Ёрк ( Куктаун ). Аб распаўсюджванні качканоса ўнутры мацерыка вядома менш. Мабыць, ён цалкам знік у Паўднёвай Аўстраліі (акрамя кс. Кенгуру) і на большай частцы басейна рэк Мурэй - Дарлінг . Чыннікам гэтаму, верагодна, стала забруджванне вод, да якога качканосы вельмі адчувальны. Ён аддае перавагу тэмпературу вады 25-29,9 ° C; у салёнай вадзе не сустракаецца.

Насяляе качканосы па берагах вадаёмаў. Прытулкам яму служыць кароткая прамая нара (даўжынёй да 10 м), з двума ўваходамі і ўнутранай камерай. Адзін уваход падводны, іншы размешчаны ў 1,2–3,6 м над узроўнем вады, пад каранямі дрэў або ў зарасніках.

Качканосы выдатна плавае і нырае, застаючыся пад вадой да 5 хвілін. У вадзе ён праводзіць да 10 гадзін у суткі, паколькі ў дзень яму патрабуецца з'ядаць колькасць ежы, якая складае да чвэрці яго ўласнай вагі. Актыўны качканосы ўначы і ў прыцемках. Сілкуецца дробнымі воднымі жывёламі, узбаламучваючы дзюбай глей на дне вадаёма і ловячы якая паднялася жыўнасць. Назіралі, як качканосы, кормячыся, пераварочвае камяні кіпцюрамі або з дапамогай дзюбы. Яе ён ракападобных , чарвякоў, лічынак казурак ; радзей апалонікаў,малюскаў і водную расліннасць. Набраўшы ежу ў защечные мяшкі, качканосы паднімаецца на паверхню і, лежачы на ​​вадзе, перацірае яе рагавымі сківіцамі.

У прыродзе ворагі качканоса нешматлікія. Зрэдку на яго нападаюць варан , пітон і заплывае ў рэкі марскі леапард .

Размнажэнне

Кожны год качканосы ўпадаюць у 5-10-дзённую зімовую спячку, пасля якой у іх надыходзіць перыяд размнажэння. Працягваецца ён са жніўня па лістапад. Спарванне адбываецца ў вадзе. Самец кусае самку за хвост, і некаторы час звяркі плаваюць па крузе, пасля чаго адбываецца спарванне (акрамя гэтага, зафіксавана яшчэ 4 варыянты рытуалу заляцанні). Самец пакрывае некалькіх самак; сталых пар качканосы не ўтвараюць.

Пасля спарвання самка рые выводковую нару. У адрозненне ад звычайнай нары яна даўжэй і заканчваецца гнездавай камерай. Усярэдзіне будуецца гняздо са сцеблаў і лісця; матэрыял самка носіць, прыціснуўшы хвастом да жывата. Затым яна закаркоўвае калідор адной або некалькімі землянымі коркамі таўшчынёй 15-20 гл, каб абараніць нару ад драпежнікаў і паводкі. Коркі самка робіць з дапамогай хваста, які выкарыстоўвае, як муляр кельня. Гняздо ўнутры заўсёды бывае вільготным, што засцерагае яйкі ад высыхання. Самец не прымае ўдзелу ў пабудове нары і вырошчванні маладняку.

Праз 2 тыдні пасля спарвання самка адкладае 1-3 (звычайна 2) яйкі. Яйкі качканоса падобныя на яйкі рэптылій - яны круглявыя, маленькія (11 мм у дыяметры) і пакрыты брудна-белай скурыстай шкарлупінай. Пасля мура яйкі зліпаюцца паміж сабой клейкай субстанцыяй, якая пакрывае іх звонку. Інкубацыя працягваецца да 10 дзён; падчас наседжвання самка рэдка пакідае нару і звычайна ляжыць, скруціўшыся вакол яек.

Дзіцяняты качканоса нараджаюцца голымі і сляпымі, даўжынёй прыкладна 2,5 гл. Пры вытрашчаныя з яйка яны прабіваюць шкарлупіну яйкавым зубам, які адвальваецца адразу пасля выхаду з яйка. Самка, лежучы на ​​спіне, перамяшчае іх да сябе на чэрава. Вывадковай сумкі ў яе няма. Маці гадуе дзіцянятаў малаком , якое выступае праз пашыраныя пары на яе жываце. Малако сцякае па воўне маці, запасячыся ў адмысловых баразёнках, і дзіцяняты яго злізваюць. Маці пакідае патомства толькі на кароткі час, каб пакарміцца ​​і высушыць шкуру; сыходзячы, яна закаркоўвае ўваход глебай. Вочы ў дзіцянят адкрываюцца на 11-м тыдні. Малочнае гадаванне працягваецца да чатырох месяцаў; у 17 тыдняў дзіцяняты пачынаюць выходзіць з нары на паляванне. Палавой сталасці маладыя качканосы дасягаюць ва ўзросце 1 года.

Працягласць жыцця качканосаў ў прыродзе невядомая; у няволі яны жывуць у сярэднім 10 гадоў.

Статус папуляцыі і ахова

Качканосы раней служылі аб'ектам промыслу з-за каштоўнага меха, аднак у пачатку XX стагоддзя паляванне на іх было забаронена. У наш час іх папуляцыя лічыцца параўнальна стабільнай, хоць з-за забруджвання вады і дэградацыі асяроддзя пасялення арэал качканоса становіцца ўсё больш мазаічным. Пэўную шкоду яму нанеслі і завезеныя каланістамі трусы , якія, роячы норы, турбавалі качканосаў, прымушаючы іх пакідаць абжытыя месцы.

Аўстралійцы стварылі адмысловую сістэму запаведнікаў і «сховішчаў» (sanctuary), дзе качканосы могуць пачувацца ў бяспецы. Сярод іх найбольш вядомыя запаведнік Хілсвіл у штаце Вікторыя і Уэст-Берлі ў Квінсленд . Качканосы - лёгка ўзбудлівае, палахлівае жывёла, таму на працягу доўгага часу не ўдавалася вывозіць качканосаў ў заапаркі іншых краін. Упершыню качканосы былі паспяхова вывезены за мяжу ў 1922 годзе, у Нью-Йоркскі заасад, але пражыў ён там толькі 49 дзён. Спробы разводзіць качканосаў у няволі ўвянчаліся поспехам усяго некалькі разоў.

Эвалюцыя качканоса

Аднапраходныя з'яўляюцца прадстаўнікамі адной з самых ранніх галін млекакормячых . Узрост найстаражытнага аднапрахаднога, выяўленага ў Аўстраліі , – 110 млн гадоў ( Steropodon ). Гэта быў невялікі, падобны на грызуна звярок, які вёў начны лад жыцця і, хутчэй за ўсё, не адкладаў яек, а нараджаў моцна недаразвітых дзіцянят. Скамянелы зуб іншага выкапнёвага качканоса ( обдуродон ), знойдзены ў 1991 годзе ў Патагоніі ( Аргенціна ), паказвае, што, хутчэй за ўсё, продкі качканоса патрапілі ў Аўстралію з Паўднёвай Амерыкі , калі гэтыя кантыненты ўваходзілі ў суперкантынент Гондвана . Бліжэйшыя продкі сучаснага качканоса з'явіліся каля 4,5 млн гадоў таму, тады як самы ранні выкапнёвы ўзор уласна Ornithorhynchus anatinus датуецца плейстацэнам . Выкапні качканосы нагадвалі сучасных, але былі менш па памерах.

У траўні 2008 года было абвешчана, што расшыфраваны геном качканоса.

Нататкі

  1. BioLib Profil taxonu — druh ptakopysk Ornithorhynchus anatinus (Shaw, 1799) (чэшск.)
  2. Сакалоў В. Е. Пяцімоўны слоўнік назваў жывёл. Млекакормячыя. Лацінская, руская, англійская, нямецкая, французская. / пад агульнай рэдакцыяй акад. В. Я. Сакалова. - М .: Рус. яз., 1984. - С. 9. - 352 с. - 10 000 экз.
  3. Pettigrew, JD 1999. Electroreception in monotremes. The Journal of Experimental Biology 202, 1447-1454.
  4. Warren, Wesley C. Genome analysis of the platypus reveals unique signatures of evolution (англ.) // Nature : journal. - 2008. - 8 May ( vol. 453 , no. 7192 ). - P. 175-183 . — doi : 10.1038/nature06936 .

Літаратура

  • ML Augee: Platypus and Echidnas. The Royal Zoological Society, New South Wales 1992. ISBN 0-9599951-6-1 .
  • TR Grant: Fauna of Australia . 16. Ornithorhynchidae Onlinepublikation als PDF .
  • Bernhard Grzimek: Grzimeks Tierleben . Bd 10. Säugetiere 1. Droemer Knaur, München 1967, Bechtermünz, Augsburg 2000. ISBN 3-8289-1603-1 .
  • Ann Moyal: Platypus. The Extraordinary Story of How a Curious Creature Baffled the World . Smithsonian Press, Washington DC 2001. ISBN 1-56098-977-7 .
  • Ronald Strahan: Mammals of Australia . Smithsonian Press, Washington DC 1996. ISBN 1-56098-673-5 .
  • Jaime Gongora, Amelia B. Swan et al.: Genetic structure and phylogeography of platypuses revealed by mitochondrial DNA . Journal of Zoology. Vol. 286, Iss. 2, pp. 110—119, February 2012 Onlinepublikation a PDF .

Спасылкі