Вертишейка

Матэрыял з Вікіпедыі - вольнай энцыклапедыі
Перайсці да навігацыі перайсці да пошуку
Вертишейка
Wryneck by Pepe Reigada.jpg
навуковая класіфікацыя
прамежкавыя рангі
царства:
Подцарство:
Без рангу:
тып:
падтып:
Инфратип:
Надклас:
скарбу:
скарбу:
клас:
Инфракласс:
скарбу:
сямейства:
падсямейства:
Вертишейковые (Jynginae Swainson , 1.831)
выгляд:
Вертишейка
Міжнароднае навуковая назва
Jynx torquilla
( Linnaeus , 1758 )
арэал
малюнак

     гнездавой арэал

     Зимовочный арэал
ахоўны статус

Вертишейка [1] , або звычайная вертишейка [2] ( лац. Jynx torquilla) - птушка з сямейства Дзятлава . Дробная птушка з доўгай рухомай шыяй, па вонкавым выглядзе і паводзінах больш падобная на вераб'іных птушак, чым на тыповых дзятлаў , з якімі яе аб'ядноўваюць перш за ўсё характэрнае будынак ног - два пальцы звернутыя назад і два наперад, і доўгі клейкі мова, а таксама хвалепадобны характар палёту.

Пералётныя птушка, зімуе ў Афрыцы і на поўдні Азіі. Асноўны корм - мурашы і іх лялячкі, а таксама іншыя дробныя казуркі . Свае гнёзды ня выдзёўбваюць, а займае кінутыя дупла дзятлаў альбо выганяе з іх ужо распачалі гнездавацца вераб'іных птушак.

Рускае (а таксама навуковае лацінскае Jynx - літаральна «крутилка») назва вертишейке дадзена за характэрныя паводзіны, якое яна дэманструе ў стрэсавых сітуацыях. Узятая ў рукі альбо заспетая знянацку, птушка выпроствае хвост, ускудлачвае пёры, звешваецца крылы і з такім выглядам кідаецца на крыўдзіцеля, пры гэтым круцячы шыяй, вачыма, і выдаючы бульканне і шыпячыя гукі [3] [4] . Калі засунуць руку ў дупло з якая сядзіць там вертишейкой, то такія паводзіны стварае ілюзію, што ў ім знаходзіцца змея , а не птушка [5] .

апісанне

Знешні выгляд

Узятая на рукі птушка выцягвае і круціць шыю, за што атрымала сваю назву

Лёгка вядомая птушка. Памерам прыблізна з жулана або каршаковую Славка : даўжыня цела 17-20 см, размах крылаў 25-30 см, маса 32-48 г [5] . Самец і самка маюць падобную ахоўную афарбоўку апярэння, добра хавае птушак на фоне драўнянай кары. Верх стракаты, шаравата-буры з цёмнымі падоўжнымі стракацінамі, на спіне амаль зліваюцца ў адно вялікае пляма. Пуза бялёсае з папярочным струйчатым малюнкам, як у дробных птушак драпежнікаў . На рагу дзюбы праз вачэй і далей уздоўж шыі праходзіць выразная цёмная паласа, яшчэ адна такая ж паласа цягнецца праз цемя і патыліцу. На горле і грудзі прыкметны невялікі жаўтлявы альбо вохрыста адценне. Вясёлкавая абалонка цёмна-карычневая, дзюбу і ногі афарбаваныя ў цьмяны, буравата-рагавой колер. Маладыя птушкі падобныя на дарослых, але маюць больш размыты малюнак [5] [6] [7] .

У адрозненне ад дзятлаў хвост у вертишейки злёгку закругленыя і складаецца толькі з мяккіх рулявых пёраў, з-за чаго ён не здольны служыць апорай на вертыкальным ствале дрэва. Таму птушкі здабываюць сабе корм седзячы на ​​галінках небудзь з паверхні зямлі. Дзюба карацейшы і востры - птушкі не дзяўбуць драўніну, але як і дзятлы пры выпадку здабываюць корм з-пад гнілой кары.

Вылучаюць 4-7 падвідаў, выдатных памерамі, а таксама адценнямі і дэталямі малюнка апярэння [8] .

голас

Jynx torquilla (33693877994) .jpg

Вясновая песня па сваёй танальнасці і рытму мае шмат агульнага з песняй зялёнага , сівога і нават чорнага дзятлаў [9] , а таксама падобная на трывожныя крыкі малых сокалаў , аднак больш ціхія і спакойныя [5] . Яна ўяўляе сабой серыю з 12-18 аднастайных працяжна крыкаў «ці-ці-ці-ці-ці», паўтараных з хуткасцю да 4 раз у секунду [7] . Крычыць самец, выбраўшы падыходнае дупло і подзывая каля яго самку. Калі на працягу аднаго-двух дзён зваротны кліч не чутны, самец ляціць у іншае месца і пачынае зноўку. Пачуўшы здалёку самца, самка пераклікаецца з ім да таго часу, пакуль абодва птушкі не сустрэнуцца [9] . Пасля ўтварэння пары птушкі, як правіла, не спяваюць. Сігнал турботы - нягучнае «цёк-цёк-цёк» або «пиц-пиц-пиц» [5] . Патурбаваная на гняздзе вертишейка выдае шыпячыя гукі, падобна змеям , як і яны здольная моцна круціць шыяй [4] .

распаўсюджванне

арэал

Ахоўная афарбоўка дазваляе птушцы зліцца з фонам драўнянай кары

У Афрыцы гняздуецца ў Алжыры і Тунісе ў вузкай паласе ўздоўж берагоў Міжземнага мора . У Еўразіі засяляе шырокую тэрыторыю зоны лясоў ад усходняй часткі Пірэнэйскага паўвострава і заходняй Францыі на ўсход да басейна Калыму , на поўдзень ад узбярэжжа Ціхага акіяна , Сахаліна , Курыльскіх і Японскіх выспаў, яшчэ паўднёвей цэнтральных раёнаў Кітая . На поўначы Еўропы ў цяперашні час практычна адсутнічае на Брытанскіх выспах , аднак гняздуецца амаль на ўсёй тэрыторыі Скандынавіі , выключаючы горныя раёны на поўнач ад 67-й паралелі. У Расіі сустракаецца на поўнач да мяжы лесу: у еўрапейскай частцы да 65 ° з. ш., у Заходняй Сібіры да 66 ° з. ш., у басейнах Хатанги і Лены да 68 ° з. ш., у даліне Калыму да 69-й паралелі [10] .

У Паўднёвай Еўропе гняздуецца на поўдзень да Міжземнага мора ад паўночна-ўсходняй Іспаніі на ўсход да паўночнай Грэцыі , а таксама на астравах Мальёрка , Івіс , Корсіка , Сардзінія і Сіцылія ; спарадычна сустракаецца на поўдні Партугаліі . На Паволжа - на поўдзень да прыкладна 49 ° з. ш. (раён Валгаграда ), у даліне Урала да 50 ° з. ш., у Казахстане на поўначы ў вобласці 51-й паралелі, на ўсход ад да раёна Сяміпалацінска . У Манголіі і Кітаі на поўдзень да мангольскага Алтая , Хангайских гор , правінцыі Хэйлунцзян і паўночнай часткі Карэйскага паўвострава . Ізаляваныя папуляцыі паўднёвей асноўнага арэалу ў Кашміры і горных раёнах сярэдняга Кітая - у правінцыях Ганьсу , Цынхай і Сычуань [10] .

Да сярэдзіны XX стагоддзя вертишейка у невялікай колькасці (да 200-400 пар) гнездзілася ў Вялікабрытаніі , аднак пачынаючы з 1973 года на востраве рэгістраваліся толькі адзінкавыя сустрэчы гэтых птушак [11] . Акрамя таго, у апошнія дзесяцігоддзі значна скарацілася папуляцыя птушак у розных дзяржавах Еўропы, у прыватнасці ў краінах Скандынавіі, у Германіі , Даніі і Швейцарыі [12] [13] [14] . Магчымымі прычынамі рэзкага скарачэння колькасці называюць змяненне метадаў апрацоўкі ворных зямель, змяненне клімату і памяншэнне колькасці месцаў, прыдатных для прылады гнёздаў [15] [16] .

міграцыі

Вертишейка - адзіны пералётныя выгляд сярод якія жывуць у Еўропе Дзятлава птушак. Толькі прадстаўнікі падвіда mauretanica, якія насяляюць на паўночным захадзе Афрыкі, вядуць тыпова аселы лад жыцця. Птушкі, якія гняздуюць на выспах Міжземнага мора і ў гарах Цэнтральнай Азіі, перамяшчаюцца на нязначныя адлегласці (у апошнім выпадку спускаючыся ў бліжэйшыя горныя даліны). Астатнія папуляцыі - Далёкі мігранты. Раёны зімовак еўрапейскіх птушак знаходзяцца на поўдзень ад Сахары ў шырокім поясе ад Сенегала , Гамбіі і Сьера-Леонэ на захадзе да Эфіопіі на ўсходзе, на поўдні дасягаючы Дэмакратычнай Рэспублікі Конга і Камеруна . Гэтая ж тэрыторыя выкарыстоўваецца і папуляцыямі Заходняй Сібіры. Вертишейки з цэнтральных раёнаў Сібіры і Далёкага Усходу зімуюць у Індыі і Паўднёва-Усходняй Азіі , а таксама на паўднёвых японскіх астравах. Нязначная частка далёкаўсходніх птушак перамяшчаецца ў заходнія раёны Аляскі .

месца, дзе

У гнездавы перыяд засяляе разрэджаныя лісцяныя альбо змешаныя лясы, багатыя старымі дрэвамі такіх парод як асіна , ліпа або бяроза . Часта селіцца на лясных палянах, ўскраінах высечак, узлесках , у лесопосадках і прыбярэжных зарасніках. Не баіцца чалавека і нярэдка гняздуецца ў культывуюцца ландшафтах - пладовых садках і парках. Найбольшай колькасці дасягае на поўдні лясной зоны і ў лесастэпы , дзе звычайная; на пераважнай частцы астатняй тэрыторыі рэдкая [5] . Адкрытай стэпе , роўна як і суцэльнага лесу пазбягае. На пралёце таксама сустракаецца і на больш адкрытых ландшафтах: апрацоўваных палях, лугах, пясчаных дзюнах і галечных пляжах. На зімоўку месца, дзе больш разнастайныя, але ў любым выпадку багатыя відамі насякомых, якімі сілкуецца птушка. Найбольшую перавагу аддаецца акацыевы саване .

размнажэнне

Вертишейка ля дупла

У адрозненне ад некаторых відаў дзятлаў, ня якія пакідаюць гнездавую тэрыторыю ў зімовы час, вертишейки штогод ўтвараюць новую пару. Птушкі вяртаюцца даволі позна, калі дрэвы ўжо пакрытыя маладой зелянінай - у другой палове красавіка або першай палове траўня, у залежнасці ад шыраты. Гэтак жа, як і яе сваякі, вертишейка гняздуецца ў пустэчах старых дрэў, аднак з-за слабога дзюбы сама дупло амаль ніколі дзяўбе, а займае ўжо гатовае. Гэта можа быць натуральная ніша ў ствале альбо прагнілай галінцы дрэва, старое дупло дзятла, трухлявы пень, а ў некаторых выпадках і адтуліну ў сцяне старога хлява ці дачнай хаткі. Пры выпадку ахвотна займае штучныя яліны і шпакоўні, зрэдку селіцца ў норах зімародка і береговушек ў абрывістых берагах і схілах стэпавых бэлек. Бывае, што ў акрузе ўсе месцы ўжо аказваюцца занятымі іншымі насельнікамі, і тады вертишейка займае упадабанае ёй дупло, выганяючы з яго гаспадароў. Сярод пацярпелых у такіх выпадках птушак - горихвостки , шэрыя валасянка і іншыя дробныя лясныя птушкі [5] . Цікава, што і сама вертишейка часам пакутуе падобным чынам ад нашэсця больш буйных птушак, такіх як вялікага пярэстага або сірыйскага дзятлаў . Часцей за ўсё дупло знаходзіцца на вышыні да 3 м ад зямлі, але можа быць і значна вышэй - да 9 м [9] .

яйкі вертишейки

Месца для будучага гнязда шукае самец. Выявіўшы падыходнае дупло, ён гучна і падоўгу крычыць, подзывая самку. Бывае, што свабоднай самкі паблізу няма, і тады праз суткі ці двое самец перабіраецца на іншае месца, паўтараючы ўсё зноўку. Пачуўшы кліч, самка адгукаецца здалёку такім жа крыкам, і абедзве птушкі паступова збліжаюцца, пакуль не сустракаюцца і спарваюцца дзе-небудзь у верхняй частцы кроны дрэва [9] . Птушкі не марнуюць час на ўладкаванне гнязда: сценкі дупла ня пашыраюць і дадатковы гнездавы матэрыял у яго не дадаюць. Аб ранейшых гаспадарах нярэдка сведчаць рэшткі старога гнязда і яечная шкарлупіна пад дрэвам. Першапачаткова на дне нішы можа знаходзіцца драўняная труха, якая і служыць своеасаблівай подсцілам. Нашчадства выводзіцца адзін альбо два разы за сезон, першыя мура ў сярэдняй паласе Расіі трапляюцца звычайна ў канцы траўня або пачатку чэрвеня. Колькасць яек у муры вар'іруе ў шырокіх межах, але часцей за ўсё бывае ад 7 да 10, у рэдкіх выпадках да 14 штук. У упершыню гняздуюць птушак, а таксама ў неспрыяльныя гады лік яек у муры можа не перавышаць 5 штук. Яйкі бледна-белай афарбоўкі, памерам 16-23 × 13-17 мм [5] . Пры страты мура самка адкладае паўторна, але ўжо з меншай колькасцю яек.

Самка адкладае з інтэрвалам адно яйка ў суткі, наседжванне звычайна пачынаецца з перадапошняга яйкі і працягваецца на працягу 12-14 дзён. Вядучую ролю ў інкубацыі гуляе самка, якую зрэдку і на кароткі час падмяняе самец. З'яўленне на свет нашчадкаў асінхронныя, у выніку чаго ў адным гняздзе могуць адначасова знаходзіцца як падраслі птушаняты, здольныя лазіць па сценках дупла, так і голыя, з зачыненымі слыхавымі праходамі [9] . У цесным дупле птушаняты сядзяць пірамідай, да цэнтра дзюбамі, якія раскрываюцца, калі бацькі дакранаюцца да іх [4] . Выкормліваюць птушанят абодва бацькі, па чарзе прыносячы ў валлі корм у выглядзе шарыкаў, якія затым адрыгае ў дзюбы птушанят. Каля дупла вертишейки паводзяць сябе асцярожна, пры набліжэнні драпежнікаў тоячы і зліваючыся на фоне драўнянай кары. У канцы чэрвеня - пачатку ліпеня крыклівыя птушаняты пачынаюць высоўвацца з дупла, а праз некалькі дзён ва ўзросце 23-27 дзён становяцца на крыло. Праз некалькі дзён пасля гэтага вывадкі распадаюцца і рассейваюцца [5] .

Вертишейка здабывае сабе корм на паверхні зямлі, руйнуючы мурашнікі

харчаванне

У перыяд размнажэння вертишейка сілкуецца галоўным чынам дробнымі мурашкамі , у тым ліку дзярнова , жоўтым земляным , рудым лясным мурашкамі, а таксама рознымі відамі з родаў Lasius і Formica . Пры гэтым вертишейка большай часткай корміцца ​​ня дарослымі асобінамі, а іх лічынкамі і лялячкі. Значна меншую долю ў рацыёне складаюць іншыя групы насякомых - тлі , гусеніцы і жукі , а таксама раслінная ежа - ягады і плён. У пошуках корму птушкі часта звяртаюць увагу на якія вылучаюцца, яркія аб'екты - у іх страўніках нярэдка знаходзяць дробныя металічныя прадметы, кавалачкі фальгі і пластмасы .

класіфікацыя

Вертишейка Намінатыўны падвіда
Вертишейка падвіда J. t. himalayana

Звычайная вертишейка - адзін з двух відаў афрыканскія-еўраазіяцкага роду вертишеек Jynx , які выдаткоўваецца ў монотипное падсямейства Jynginae [17] [18] . Акрамя Jynx torquilla у яго таксама ўваходзіць выгляд Jynx ruficollis - красногорлая вертишейка , распаўсюджаны ў Афрыцы на поўдзень ад Сахары [19] .

падвіды

Унутрывідавая зменлівасць у вертишеек праяўляецца ў вар'іраванні адценняў агульнай афарбоўкі і дэталяў малюнка, пры гэтым памеры птушак змяняюцца нязначна [20] . Па гэтых прыкметах розныя аўтары вылучаюць ад 4 да 7 падвідаў гэтага выгляду. Па дадзеных Міжнароднага саюза арнітолагаў , у цяперашні час вылучаюць 6 падвідаў [19] :

Некаторыя даследчыкі вылучаюць рыжаватых вертишеек з Японіі ў асобны падвід J. t. japonica, да якога часам адносяць таксама і птушак з выспы Сахалін [21] . Аднак іншыя аўтары лічаць формы J. t. japonica і J. t. sarudnyi толькі праявамі клинальной зменлівасці Намінатыўны падвіда і J. t. chinensis, матывуючы сваю пазіцыю тым, што ў абодвух выпадках сустракаюцца асобіны, вельмі падобныя альбо ідэнтычныя з еўрапейскімі [8] .

Гл. Таксама

нататкі

  1. Коблик Е. А, Рэдзькін Я. А., Архіпаў В. Ю. Спіс птушак Расійскай федэрацыі. - М .: КМК, 2006. - C. 136
  2. Бёме Р. Л. , Флінт В. Е. Пятиязычный слоўнік назваў жывёл. Птушкі. Лацінская, руская, англійская, нямецкая, французская / Пад агул. рэд. акад. В. Е. Сакалова . - М.: Руская мова , Русо, 1994. - С. 198. - 2030 экз. - ISBN 5-200-00643-0 .
  3. Richarz, Steinbach 2001
  4. 1 2 3 Заўэр, С.146
  5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Рябицев, С.347-348
  6. Іваноў і інш, С.309-311
  7. 1 2 Mullarney, С.228
  8. 1 2 Winkler, Christie 2002
  9. 1 2 3 4 5 Мальчэўская, Пукинский, С.213
  10. 1 2 Сцепанян, С.304-305
  11. Wryneck (Jynx torquilla) British Birds. ARKive. Дата звароту: 7 лістапада 2009. Архівавана 10 красавіка 2012 года.
  12. Busche, С.344-351
  13. Østergaard 2003
  14. Rittmann, С.25-28
  15. Von Blotzheim, KM Bauer, 1980
  16. Murielle Mermod. Direction of autumn migration of the Wryneck (Jynx torquilla) in Europe Division of Conservation Biology, Zoological Institute, University of Berne. Дата звароту: 7 лістапада 2009. Архівавана 10 красавіка 2012 года.
  17. Іванча, 2005 , с. 281.
  18. De Pietri VL, Manegold A., Costeur L., G. Mayr A New Species Of Woodpecker (Aves; Picidae) from the early Miocene of Saulcet (Allier, France) (англ.) // Swiss Journal of Palaeontology. - 2011. - Vol. 130. - P. 307-314. - doi : 10.1007 / s13358-011-0021-8 .
  19. 1 2 Gill F., Donsker D. (eds.). Woodpeckers IOC World Bird List (version 9.1). Дата звароту: 6 лютага 2019.
  20. Іванча, 2005 , с. 284.
  21. 1 2 3 4 Іванча, 2005 , с. 285.

літаратура

  • Іваноў А. І., Казлова Е. В., Портенко Л. А., Тугарын А. Я. Частка II // Птушкі СССР. - М. - Л.: Выдавецтва АН СССР, 1953. - С. 309-311.
  • Іванча В. П. Вертишейка Jynx torquilla Linnaeus, 1758 // Птушкі Расіі і сумежных рэгіёнаў. Тым 6. Совообразные, Козодоеобразные, Стрижеобразные, Ракшеобразные, Удодообразные, Дятлообразные / Адк. рэд .: С. Г. Приклонский, В. П. Іванча, В. А. Зубакіна . - М.: Таварыства навуковых выданняў КМК, 2005. - С. 284-297. - 487 с. - ISBN 5-87317-198-X .
  • Заўэр Ф. Птушкі - насельнікі лугоў, палёў і лясоў. - М.: Астрель, 2002. - 286 с. - ISBN 5-271-03191-8 .
  • Мальчэўская А. С., Пукинский Ю. Б. Птушкі Ленінградскай вобласці і сумежных тэрыторый. - Л.: Выдавецтва Ленінградскага універсітэта, 1983.
  • Рябицев В. К. Птушкі Урала, Прыўралья і Заходняй Сібіры: даведнік-вызначальнік . - Екацерынбург: І. ць Урал. ун-та, 2001. - С. 347 -348. - 608 с. - ISBN 5-7525-0825-8 .
  • Сцепанян Л. С. Канспект арніталагічнай фауны Расіі і сумежных тэрыторый. - М.: Акадэмкніга, 2003. - 808 с. - ISBN 5-94628-093-7 .
  • Busche G. Passage migration of Wrynecks (Jynx torquilla) at the German Bight (Helgoland and Schleswig-Holstein) in the period 1965 - 1998 (англ.) // Vogelwarte. - 2004. - Vol. 42, no. 4. - P. 344-351.
  • Glutz von Blotzheim UN, Bauer KM Handbuch der Vögel Mitteleuropas: [ Ім. ]. - Wiesbaden: Aula-Verlag, 1980.
  • Mullarney K., Svensson L., Zetterström D., Grant PJ Birds of Europe: [ Англ. ]. - United States: Princeton University Press, 2000. - С. 228. - 400 с. - ISBN 978-0-691-05054-6 .
  • E. Østergaard The Wryneck Jynx torquilla IN Denmark, with special reference to the breeding population at Borris Hede 1970-2001 (англ.) // DOFT. - 2004. - Vol. 97, no. 4. - P. 303-311.
  • Richarz K., Steinbach G. Steinbachs Naturführer. Landvögel: Erkennen und bestimmen: [ Ім. ]. - Ulmer (Eugen), 2001. - 191 с. - ISBN 3800142686 .
  • Rittmann H. Breeding success of Wryneck (Jynx torquilla) during the last 40 years in Sweden (англ.) // Ornis svecica. - 2003. - Vol. 13, no. 1. - P. 25-28.
  • Winkler H., Christie D. Family Picidae (Woodpeckers) // Handbook of the birds of the world: [ Англ. ] / Del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J. (eds.). - Barcelona: Lynx Edicions, 2002. - ISBN 84-87334-37-7 .

спасылкі