Жаўтабрухі дзяцел-сасун

Матэрыял з Вікіпедыі - вольнай энцыклапедыі
Перайсці да навігацыі Перайсці да пошуку
Жаўтабрухі дзяцел-сасун
Sphyrapicus varius.jpg
Самец
Yellow-bellied sapsucker (Sphyrapicus varius) female.JPG
Самка
Навуковая класіфікацыя
прамежкавыя рангі
Дамен:
Царства:
Падцарства:
Без рангу:
Падтып:
Інфратып:
Надклас:
Клада:
Клада:
Клас:
Інфраклас:
Клада:
Сямейства:
Падсямейства:
Трыба:
Выгляд:
Жаўтабрухі дзяцел-сасун
Міжнародная навуковая назва
Sphyrapicus varius ( Linnaeus , 1766)
Ахоўны статус
(аўдыё)
Крык дзятла
Дапамога па прайграванні
(аўдыё)
Барабанны дроб
Дапамога па прайграванні

Жаўтабрухі дзяцел-сасун ( лац .: Sphyrapicus varius ) — птушка сямейства дзятлавых , распаўсюджаная ў Паўночнай і Цэнтральнай Амерыцы , на астравах Карыбскага мора . Гняздуецца ў паўднёвай тайзе і шыракалістых лясах на тэрыторыі Канады і ЗША. Зімовы арэал знаходзіцца непасрэдна на поўдзень ад гнездавога, уключае лясы розных тыпаў.

Сілкуецца жывёламі і расліннымі кармамі; больш за ўсё вядомы ужываннем у ежу драўнянага соку, дзеля якога выдзёўбвае множныя адтуліны ў вонкавых тканінах раслін. Размнажаецца адзін раз у год з красавіка па ліпень.

Апісанне

Невялікага памеру дзяцел з моцнай прамой дзюбай, доўгімі вузкімі крыламі і завостраным хвастом [1] . Даўжыня 19-21 гл, размах крылаў 34-40 гл, маса 41-62 г[2][3] .

Верх дарослай птушкі мае пярэсты чорна-белы выгляд, на якім асабліва вылучаецца доўгая падоўжная паласа па пярэднім краі крыла. Хвост чорны з белымі палоскамі і плямамі на цэнтральных і вонкавых рулявых. На грудзях чорная пляма ў форме нагрудніка, астатні ніз афарбаваны ў жаўтлявыя і бялёсыя тоны. Галава выглядае паласатай з-за чаргаванні чырвонага, чорнага і белага пёраў. У птушак абодвух падлогі развіта чырвоная шапачка пёраў на цемры, абрамленая чорнай паласой. Яшчэ адна чорная паласа праходзіць праз вока ад ілба да патыліцы, і яшчэ адна - так званыя "вусы" - ад падставы дзюбы да шыі. Самец адрозніваецца ад самкі чырвоным (а не белым) падбародкам і горлам, астатнія ўчасткі апярэння галавы белыя[4] . Пёры на патыліцы часта ўскудлачаныя, што стварае ўражанне чубка [1] . Радужына каштанавага колеру, дзюба цёмныя, ногі шэрыя. Маладыя птушкі прыкметна адрозніваюцца ад дарослых больш размытай буравата-аліўкавай афарбоўкай апярэння, як правіла, без чырвоных меткаў на галаве і без чорнага нагрудніка. У адрозненне ад роднасных відаў, ювенальны ўбор жаўтабрухага дзятла-сасуна захоўваецца да першай зімы[4] .

Апісваны выгляд мае знешняе падабенства і часам скрыжоўваецца з блізкароднасным краснашапачным дзятлам-сасуном ( Sphyrapicus nuchalis ). Арэалы абодвух відаў перасякаюцца на паўднёвым захадзе канадскай правінцыі Альберта . У чырвонашапачкавага дзятла на патыліцы ў самцоў і самак развіта чырвоная пляма, якое адсутнічае ў жаўтабруха. Для яго таксама чырвоная пляма на горле самцоў займае вялікі пляц і чорныя "вусы" ледзь прыкметныя. Ніжняя частка горла самак таксама афарбавана ў чырвоны колер[2] .

Распаўсюджванне

Гнездавы арэал

Гнездавы арэал — шырокая паласа паўднёвай тайгі і паўночнага шыракалістага лесу ў Канадзе і на паўночным усходзе ЗША[5] .

На захадзе арэала гняздзіцца на паўднёвым усходзе Аляскі , у паўднёвым Юконе , на паўднёвым захадзе Паўночна-Заходніх тэрыторый і паўночным усходзе Брытанскай Калумбіі (у даліне ракі Піс[5] ). Усходней арэал ссоўваецца на поўдзень: сустракаецца на большай частцы Альберты і Саскачевана (акрамя паўднёвага ўсходу ў першым выпадку і паўднёвага захаду ў другім), у Манітобы ў сярэдняй і паўднёвай частцы, у Антарыё ўсюды, акрамя Нізіны Гудзонава заліва [6] , месцамі у Паўночнай і Паўднёвай Дакоце [7] . Пачынаючы з сярэдзіны XX стагоддзя, у невялікай колькасці гняздуецца на ўсходзе Сярэдняга Захаду ЗША : у Мінесоце[8] [9] , Аёве[3] , Вісконсіне і Мічыгане [7] [10] .

У канадскіх правінцыях, прылеглых да Атлантычнага ўзбярэжжа, дзяцел распаўсюджаны ў Квебеку на поўнач да даліны ракі Істмэйн , Нью-Брансуіке , Новай Шатландыі , на поўдні Лабрадора , на астравах Ньюфаўндленд і Прынца Эдуарда [6] . Паўднёвая мяжа гняздоў на паўночным усходзе ЗША праходзіць праз штаты Пенсільванія (поўнач),Нью-Джэрсі (крайні паўночны захад), Нью-Ёрк , Канэктыкут , Масачусэтс , Нью-Гэмпшыр і Мэн ; таксама зрэдку гняздзіцца на захадзе Мэрыленда . Ізаляваны ўчастак арэала размешчаны ў паўднёвых Аппалачах на тэрыторыі штатаў Віргінія , Заходняя Віргінія , Тэнэсі і Паўночная Караліна [7] .

Міграцыі

Жаўтабрухі дзяцел-сасун — адзіная сярод дзятлаў усходняй часткі Паўночнай Амерыкі тыповая пералётная птушка [11] , у халодную пару года амаль усе птушкі перамяшчаюцца ў раёны з менш суровым кліматам на поўдзень ад гнездавай вобласці распаўсюджвання. Зімовы арэал размешчаны паўднёвей 40-й паралелі[5] : у паўднёва-ўсходніх штатах ЗША на ўсход ад Аклахомы і цэнтральнага Тэхаса , у Мексіцы на ўсход ад штатаў Каауіла і Халіска , у краінах Цэнтральнай Амерыкі на поўдзень да ўзвышшаўКоста-Рыкі , іВест-Індыі . Асноўныя месцы зімовак у Карыбскім моры : Багамскія Астравы , Куба , Ямайка , Гаіці , Астравы Кайман і востраў Сан-Андрэс ( ангел. San Andrés (island) ). Зрэдку дасягае Панамы , Віргінскіх астравоў і Пуэрта-Рыка . На поўдзень ад гэтых тэрыторый магчымы толькі выпадковыя залёты [7] .

Восеньскі адлёт пачынаецца ў канцы жніўня ці пачатку верасня, у асабліва спрыяльныя гады можа ссунуцца на кастрычнік ці нават лістапад. Самкі, як правіла, пакідаюць гнездавыя ўчасткі раней і ляцяць на поўдзень далей, чым самцы, і адпаведна, вяртаюцца ў раёны гнездзішчаў пазней. Увесну з'яўляюцца на гнездавых участках у другой палове красавіка ці траўні [12] . Ляцяць уначы і, як правіла, паасобку. На пралёце маўклівыя, адпачываюць пасіўна, седзячы на ​​ствалах дрэў [7] .

Месцы пражывання

У гнездавы перыяд аддае перавагу маладым лісцяным і змешаным лясам з пасадкамі таполі , бярозы , клёну або гікоры[2] [12] [7] . Месцы рассялення ў змяшаным лесе звычайна прывязаныя да рачных далін, дзе апроч іглічных парод растуць таполя асінападобная і розныя віды бярозы. У канадскім Нью-Брансуіку селіцца ў астраўных гаях клёна чырвонага , бярозы алеганскай і бярозы папяровай , якія засталіся на месцы высечкі масіваў з пасадкамі елкі чырвонай і піхты бальзамічнай [7] . Не залятае вышэй за 2000 м над узроўнем мора [12] .

На зімовых стаянках селіцца ў лясах розных тыпаў, пры гэтым пазбягае прасторы толькі з іглічнымі дрэвамі. Яго можна сустрэць у горных лясах на вышыні да 3500 м над узроўнем мора, хваёва-дубовых, нізінных цвёрдаліставых, забалочаных, трапічных паўлістападных лясах, на ўзлесках, на ўзвышшах з ксерафітнай расліннасцю. Птушка таксама засяляе напаўадкрытыя ландшафты, у тым ліку і мадыфікаваныя чалавекам: напрыклад, лужкі з адзінока стаячымі дрэвамі [12] [7] .

Сілкаванне

Ствол бярозы папяровы , пашкоджаны дзятлам

Артыкулы аб дзятлах-сасунах у цэлым і жаўтабрушым дзятлі-сосуне ў прыватнасці звычайна акцэнтуюць увагу на іх незвычайнай кармавой спецыялізацыі - ужыванні ў ежу драўнянага соку. Птушка выдзёўбвае ў кары правільныя шэрагі стандартных ячэек і злізвае сцякаючую з іх драўняную вадкасць. Аднойчы стварыўшы каналы, птушка штодня вяртаецца да іх за новай порцыяй соку, ахоўвае дрэва ад іншых птушак, у тым ліку асобін свайго віду [13] . Арнітолагі налічваюць каля 1000 відаў шматгадовых драўняных раслін, сокам якіх сілкуюцца дзятлы [14] [7] , у тым ліку розныя віды бярозы , клёна , хвоі , піхты і елкі[2] . Птушка часта паразітуе на хворых або пашкоджаных дрэвах, аслабленых з прычыны шторму, удару маланкі, нашэсця насякомых, уздзеяння чалавека [15] або грыбковай інфекцыі [16] .

Адно з даследаванняў у паўночным Мічыгане паказала перавагу да няроднай для Амерыкі хвоі звычайнай : паводле назірання, 8 з 11 дрэў, з якіх дзяцел здабываў сок, належалі менавіта гэтаму віду [17] . Іншыя найболей часта паразітаваныя расліны: бяроза папяровая ( Betula papyrifera ), клён чырвоны ( Acer rubrum ), ірга ( Amelanchier sp.) і таполя буйназубчастая ( Populus grandidentata ) [18] .

Драўняны сок - важны, але не адзіны тып ежы дзятла; яго доля ацэньваецца ў раёне 20% ад гадавога аб'ёму кармоў [7] . У гнездавы перыяд каля паловы ўсёй ежы складаюць розныя бесхрыбтовыя, галоўным чынам імаго і лічынкі жукоў , мурашкі , матылі , стракозы і павукі [19] [12] . Птушка выкарыстоўвае два розныя спосабы здабычы насякомых. Адзін з іх, у прыватнасці характэрны для трохпалых дзятлаў , складаецца ў тым, што птушка адшчыквае кавалачкі кары і здабывае якія схаваліся пад імі ксілафагаў [20] . Другая стратэгія падобная на спосаб здабывання корму валасянок (сярод дзятлаў яе таксама выкарыстоўваюць многія дзятлы-меланерпесы ): птушка саскоквае з галінкі і хапае казурак, якія пралятаюць міма [21] .

У другой палове лета і восенню дзяцел перамыкаецца на насенне і плады раслін, у тым ліку арэхі і ягады. Ранняй вясной ужывае ў ежу ныркі таполі асінападобнай . У гэты ж перыяд часу істотную долю рацыёну (да 48 %) складаюць драўняныя тканіны: лыка і камбій [7] .

Размнажэнне

Маладая птушка

Размнажаецца з красавіка па ліпень, пачынаючы з канца першага года жыцця [12] . Манагам , адна кодла за сезон. Самцы падчас міграцыі пераадольваюць меншую адлегласць і з'яўляюцца на гняздоўі прыкладна на тыдзень раней самак. Аб прыбыцці на месца і выбары ўчастка можна даведацца па які выдаецца самцом характэрнага барабаннага дробу, больш ціхай у параўнанні з іншымі дзятламі і якая выдаецца кароткімі чэргамі. Нягледзячы на ​​тое, што самцы і самкі зімуюць асобна сябар ад сябра, схільнасць вяртацца на тое ж месца нярэдка прыводзіць да таго, што адны і тыя ж птушкі аднаўляюць партнёрства шматкроць і выбіраюць для прылады гнязда адно дрэва [15] .

Самец самастойна дзяўбе дупло, часцей за ўсё ў ствале бярозы ці таполі на вышыні ад 3 да 14 м над зямлёй; перавага аддаецца хворым дрэвам з падгнілай асяродкам. На працу па ўладкаванні гнязда сыходзіць ад 15 да 28 дзён, прычым пазнейшыя тэрміны сведчаць аб дрэнным надвор'і, падчас якой птушкі робяць перапынак. Часам новае дупло не выскупваецца, а замест яго выкарыстоўваецца леташняе [19] [12] . Глыбіня адтуліны каля 27 см, дыяметр каля 7,3 см [22] , дыяметр летка 3,2-4,1 см [23] . Летак настолькі малы, што птушкі часта губляюць пёры пры ўваходзе і выхадзе з дупла [15] . Падсцілачны матэрыял, за выключэннем пакінутай у выніку будаўніцтва драўнянай пацярухі, адсутнічае [7] .

Поўны мур утрымоўвае ад чатырох да сямі яйкаў [12] . Яйкі белыя без якіх-небудзь меткаў, памерам (20,6—26,0)×(16,0—18,3) мм [7] . Наседжваюць абедзве птушкі пары, пачынаючы з трэцяга ці чацвёртага яйка на працягу 12–13 сутак. Птушаняты гнездавога тыпу , выкормліваюцца абодвума бацькамі ў роўнай ступені. Здольнасць да палёту праяўляецца ва ўзросце 25-29 дзён, пры гэтым лётныя птушаняты яшчэ каля двух тыдняў трымаюцца каля бацькоў, якія падкормліваюць іх час ад часу [12] .

Нататкі

  1. 1 2 Жаўтапузая сапсука. Identification . All about birds . Cornell Lab of Ornitology, Cornell University. Дата абарачэння: 18 чэрвеня 2016. Архівавана 18 чэрвеня 2016 года.
  2. 1 2 3 4 Winkler & Christie, 1995 , p. 220.
  3. 1, 2 Winkler & Christie, 2002 , p. 452.
  4. 1 2 Gorman, 2014 , p. 156.
  5. 1 2 3 Devillers, 1970 .
  6. 1 2 Буржынскі, Міхаіл. Статус дзяўчаты- белай Сапсукер Sphyrapicus varius у Ньюфундленд і Лабаратор . Гэтыя артыкулы суполкі Committee Report No. 25 . Government of Newfoundland and Labrador (21 чэрвеня 2010). Дата абарачэння: 19 чэрвеня 2016. Архівавана 19 чэрвеня 2016 года.
  7. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Walters, Eric L.; Miller, Edward H.; Lowther, Peter E. Yellow-bellied sapsucker Sphyrapicus varius . The birds of North America, No 662 . Cornell Lab of Ornitology, Cornell University (2002). Дата абарачэння: 19 чэрвеня 2016. Архівавана 19 чэрвеня 2016 года.
  8. Green & Janssen, 1975 , p. 117-118.
  9. Yellow-bellied Sapsucker ( Sphyrapicus varius ) . Minnesota Ornithologists' Union (2013). Дата абарачэння: 19 чэрвеня 2016. Архівавана 19 чэрвеня 2016 года.
  10. Huber, Elise; Spencer, Megan; Tan, Hui Chien. Sap Tree Foraging Preference of Yellow-bellied Sapsuckers, Sphyrapicus varius . . University of Michigan Biological Station (18 чэрвеня 2015). Дата абарачэння: 19 чэрвеня 2016. Архівавана 19 чэрвеня 2016 года.
  11. Yellow-bellied Sapsucker Sphyrapicus varius . Life History . All About Birds . The Cornell Lab of Ornitology, Cornell University. Дата абарачэння: 19 чэрвеня 2016. Архівавана 19 чэрвеня 2016 года.
  12. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Winkler & Christie, 2002 , p. 453.
  13. Schulenberg, TS Sphyrapicus varius Yellow-bellied Sapsucker . Neotropical Birds Online . Cornell Lab of Ornithology, Cornell University (2010). Дата абарачэння: 19 чэрвеня 2016. Архівавана 19 чэрвеня 2016 года.
  14. Tate, 1971 .
  15. 1 2 3 Lawrence, 1967 .
  16. Ohman & Kessler, 1964 .
  17. McLenon, AL Sap tree feeding preference by Yellow-bellied Sapsuckers ( Sphyrapicus varius ) заснаваны на tree size and species ў Cheboygan County, northern lower Michigan . Pellston, MI: University of Michigan Biological Station (1997). Дата абарачэння: 29 чэрвеня 2016. Архівавана 29 чэрвеня 2016 года.
  18. Eberhardt, 2000 .
  19. 1 2 Winkler & Christie, 1995 , с. 221.
  20. Tate, 1973 .
  21. Williams, 1980 .
  22. Mousley, 1916 .
  23. Brewster, 1876 .

Літаратура

Спасылкі